T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Deneyap Teknoloji Atölyeleri için Başvurular Başladı

DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYELERİ NEDİR NASIL BAŞVURU YAPILIR

 

        Deneyap Teknoloji Atölyeleri, 2018 yılında başlatılan “Deneyap Türkiye” projesi ile birlikte tüm Türkiye’ye yayılmaktadır.

        Cumhurbaşkanlığımızın “İlk 100 Günlük İcraat Programı” çerçevesinde, 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulmasına yönelik olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı arasında önemli bir iş birliği tesis edilmiştir. Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu dört önemli kurumun katkıları ile Deneyap Türkiye hayata geçirilmiştir.Deneyap Türkiye’nin temel amacı, ülkemizin kalkınması için olmazsa olmaz gördüğümüz Milli Teknoloji Hamlesi’nin itici gücünü oluşturarak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmektir.
      Projeye dahil olmak isteyen 4. sınıf ve 5. sınıf, 8. sınıf, 9. sınıf ve lise hazırlık sınıfı kademesindeki öğrenciler, web sitemiz üzerinden duyurulan başvuru süresinde online başvurularını tamamlar. Başvuran adaylar Matematik, Fen, Algoritma ve Genel Kültür alanlarından oluşan toplam 40 soruluk E-sınav, Çevrim İçi Eğitim ve Görev Tamamlama, Uygulama Sınavı olmak üzere üç aşamadan oluşan seçme sürecinden geçerler. Belirlenen kontenjan dahilinde süreci başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde 36 aylık bir eğitim programına dahil olurlar.

.

                   1. Deneyap Teknoloji Atölyeleri nedir?
Deneyap Teknoloji Atölyeleri; Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkıda bulunmak amacıyla kurulan, ilk 24 ay proje temelli dersler ve son 12 ay takımlar dönemi olmak üzere 2 aşamadan oluşan eğitim modeliyle eğitim veren merkezlerdir. Atölyelerde yüz yüze ve çevrim içi olmak üzere 11 farklı program başlığında 36 ay ücretsiz teknoloji eğitimleri verilmektedir.

    

                  2. Deneyap Teknoloji Atölyelerinin amacı nedir? 
Deneyap Teknoloji Atölyelerinin temel amacı; ülkemizin kalkınması için olmazsa olmaz gördüğümüz Milli Teknoloji Hamlesi’nin itici gücünü oluşturacak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmektir. Bu alanda ilgisi ve yeteneği olan gençlerin, yeterli imkânlar ve doğru yönlendirme ile çok büyük işler başarabilecek potansiyele sahip olduğu ve tüm Türkiye’de geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek gençlerimizin bulunduğunun inancı ile ülkemizin gelişimine katkı sağlayan, üretken, yenilikçi bireyler olma yolunda desteklenmeleri hedeflenmektedir.

 

                   3. Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim almak istiyoruz, eğitimlere nasıl katılabiliriz?
Öğrenci Seçme Sınavı yapılan illerde ikamet eden 4, 5. sınıf öğrencileri; 8, 9. sınıf öğrencileri ve lise hazırlık öğrencileri belirtilen tarihler arasında sınava başvururlar. 

 

 

ÖĞRENCİ BAŞVURU SÜRECİ

1.Sınava nereden başvuru yapabiliriz? 
Adayların elektronik ortamda yapılacak olan öğrenci seçme sınavına (e-sınava) başvuruları www.t3kys.com sitesi üzerinden alınmaktadır.

 

1. Başvuru esnasında nelere dikkat etmeliyiz? 
Sınav döneminde duyurulan Sınav Başvuru Kılavuzu’nu dikkatlice okumalısınız. Başvuru esnasında hatalı ve eksik bilgi girmemelisiniz.

 

3. Sınav için önceden çalışmamız gereken kaynak kitaplar veya konular var mıdır? 
Sınav sorularında; muhakeme, verileri okuyabilme ve yorumlama, çıkarım yapabilme, problemi tespit edebilme, kritik düşünebilme, araştırma yapabilme ve değişken belirleme becerileri ölçülür.

Sınav; bilgilerin değil, becerilerin ölçüldüğü sorulardan oluşmaktadır. Bu sebeple öğrencilerin daha öncesinden sınava hazırlanabilmesi adına ayarlanmış herhangi bir kaynak bulunmamaktadır. 

 

E-SINAV SÜRECİ

 

1.E-sınavda kaç soru sorulmaktadır?
Sınavda Matematik, Fen, Algoritma ve Genel Kültür konularından toplam 40 (kırk) adet soru sorulacaktır.

 

2. E-sınav kaç dakika sürmektedir?
Adaylara 80 (seksen) dakika sınav süresi verilmektedir.

 

3. Sınava giriş esnasında öğrencinin yanında bulundurması gereken belgeler nelerdir? 
Yanınızda “Sınav Giriş Belgesi” ve geçerli bir “Kimlik Belgesi” ile sınava gireceğiniz adreste, sınav saatinden en az 1 saat önce bulunmalısınız. Sınav başladıktan sonra adaylar sınava alınmayacaktır.

 

4. Sınava geç kaldığımız takdirde ne yapmamız gerekmektedir? 
Sınav başladıktan sonra adaylar sınava alınmayacaktır.

 

5. Öğrencim e-sınavda başarılı oldu. Şimdi ne yapmalıyız? 
Deneyap Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Süreci iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama e-sınav olup e-sınavda başarılı olan adaylar, ikinci aşama olan Uygulama Sınavına girmeye hak kazanır.

Adaylar, Uygulama Sınavı giriş belgesinin açıklanmasını deneyap.org web sitesi üzerinden takip eder.

 

 

 

ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM VE GÖREV TAMAMLAMA SÜRECİ

 

1. Çevrim içi Eğitim ve Görev Tamamlama Nedir?
E-Sınav'da başarılı olan belirli sayıda adaylar, Çevrim İçi Eğitim ve Görev Tamamlama aşamasına geçmeye hak kazanırlar. Bu aşamada adaylar iletilecek olan takvim doğrultusunda çevrim içi eğitimleri ve görevleri tamamlamaktan sorumludur. Çevrim İçi Eğitim ve Görev Tamamlama sürecini başarı ile geçen adaylar Uygulama Sınavına girmeye hak kazanırlar. 

 

UYGULAMA SINAV SÜRECİ

 

1. Uygulama Sınavı nedir? 
Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim görmek isteyen öğrencilerimizden 1. aşama olan e-sınavı başarı ile geçenlerin katılmaya hak kazandığı, uygulama temelli proje çalışmasıdır. Öğrenciler, kendilerine sunulan tema doğrultusunda özgün fikirlerini ortaya çıkaran, teknik bilgilerini kullanabilecekleri proje tasarımı yaparlar. Tamamlanan projelerini jüri üyelerine belirlenen süre içerisinde anlatırlar. Öğrencilerin; kendini ifade edebilme, özgün düşünme, yenilik katabilme, konu ile ilgili bilgi sahibi olma gibi çeşitli becerileri dikkate alınarak değerlendirme yapılır.

2.Uygulama Sınavı günü yanımızda hangi belgeleri getirmeliyiz?
Uygulama Sınavı’na gelirken yanınızda Uygulama Sınavı giriş belgenizi ve kimlik belgenizi getirmeniz gerekmektedir.

 

3. Kimlik belgemiz ve Uygulama Sınavı giriş belgemiz yanımızda olmadan sınava girebilir miyiz?
Kimlik belgesi ve Uygulama Sınavı giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava dahil edilmemektedir.

 

4. Sınav başlangıç saatinden ne kadar süre önce salona gelmeliyiz?
Öğrenci, sınav başlangıç saatinden 30 dakika önce sınav merkezinde bulunmalıdır.

 

5. Uygulama Sınavı süresi ne kadardır? 
Sınav süresi, Uygulama Sınavı özelinde belirlenen proje doğrultusunda belirlenmektedir. Öğrenciler için verilen Uygulama Sınavı süresi, sınav giriş belgesinde yer almaktadır.

 

EĞİTİM DÖNEMİ

 

 1.Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde hangi eğitimler verilmektedir? 
Atölyelerimizde, yüz yüze ve çevrim içi olmak üzere 11 farklı program başlığında 36 ay ücretsiz teknoloji eğitimleri verilmektedir.

Eğitim başlıklarımız;
(Yüz Yüze Eğitimler)                                                                                             (Çevrim İçi Eğitimler)
• Tasarım ve Üretim                                                                               • Yazılım Teknolojileri
• Robotik ve Kodlama                                                                                           • Siber Güvenlik
• Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti                                                • Yapay Zeka
• İleri Robotik                                                                                                        • Mobil Uygulama şeklindedir
• Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji
• Enerji Teknolojileri
• Havacılık ve Uzay Teknolojileri

.

2.Bazı eğitimler yüz yüze işlenirken bazı eğitimler neden çevrim içi işlenmektedir? 
Öğrencilerin akademik gelişimlerine uygun olarak daha çok ders almalarını sağlamak amacıyla Deneyap Teknoloji Atölyelerinde hem yüz yüze hem çevrim içi dersler işlenmektedir.

 

3. Deneyap Teknoloji Atölyelerinde hangi günlerde eğitim verilmektedir? 
Eğitimler yüz yüze ve çevrim içi olarak farklı uygulama biçimleri ile verilmektedir. Öğrenciler, yüz yüze alacakları eğitimlerde hafta sonu cumartesi ya da pazar günü; öğleden önce 09.00-13.00, öğleden sonra 13.30-17.30 seanslardan birini seçerek 4 saat boyunca atölyede eğitim görmektedir. Çevrim içi eğitimler ise hafta içi veya hafta sonu olarak değişiklik göstermektedir.

 

4. Öğrencinin en fazla kaç hafta devamsızlık yapma hakkı vardır?
Eğitim verilen 11 farklı başlığın eğitim süreleri değişmektedir. Buna bağlı olarak her eğitim başlığı için devamsızlık kuralı

  • %20’sine gelmemesi durumunda sertifika alamamaktadır.
  • %30’una gelmemesi durumunda öğrencinin diplomasında eğitim adı yazılmamaktadır.
  • %40 ve üzerinde gelmemesi durumunda kaydı silinir ve öğrenci eğitim alma hakkını kaybetmektedir.

şeklindedir.

 

5. Hangi durumlar mazeretli devamsızlıktan sayılmaktadır?
Öğrenci, devam etmediği her hafta için mutlak suretle mazeretini yazılı olarak beyan etmek zorundadır. Belgelendirilen devamsızlıklar öğrenci komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda uygun görülmesi durumunda mazeretli devamsızlık olarak kabul edilebilecektir.

 

6. Devamsızlık hakkımı doldurduğumuz zaman eğitim hakkımızı kaybeder miyiz?
Öğrencinin bir ders modülüne %40 ve üzeri devamsızlık yapması durumunda eğitim hakkı sonlanır.

 

7. Seans değişikliği talep edebilir miyiz?
Seans değişim talepleriniz atölye sorumlusu tarafından değerlendirilmektedir. Bu sebeple seans değişiklik taleplerini atölye sorumlusuna iletmeniz gerekmektedir. Gerekli şartlar sağlanması durumunda talebiniz olumlu karşılanacaktır. Ayrıca OBS sistemi üzerinden seans değişim talebi gerçekleştirebilirsiniz, geçmek istediğiniz seansta uygun yer açıldığı takdirde değişiklik talebiniz gerçekleştirilecektir.

 

8. Eğitim sonunda herhangi bir belge veriliyor mu?
Her eğitim sonunda devam kuralları belirtilen kural çerçevesinde sağlanması durumunda öğrenciler, eğitimini aldığı dersin sertifikasını alır.

 

9. Eğitime hak kazanan öğrenciden herhangi bir ücret talep ediliyor mu?
Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitimler ücretsizdir. Deneyap Türkiye projesinde eğitim almaya hak kazanan öğrenciler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

 

AYRINTILI BİLGİYE www.deneyap.org.tr SİTESİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ  

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.02.2024 - Güncelleme: 14.02.2024 13:02 - Görüntülenme: 1895
  Beğen | 16  kişi beğendi