T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Bugün hüznü gururla yaşadığımız bir gün. Bugün,18 Mart Çanakkale Deniz Zaferini Kutlama ve Şehitleri Anma Günü

İnsan çalışarak birçok unvan ve makam elde edebilir. Bu makamların başında şehitlik gelmektedir. Çünkü şehitlik makamı, hayat karşılığında elde edilmekte ve inanç sayesinde kazanılmaktadır.

 Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz yüce Türk milleti, tarihi boyunca bu kutlu makama ulaşma sevdasıyla yanıp tutuşmuştur. Malazgirt Meydanı, Miryakefalon vadisi, Kosova ovası, İstanbul surları, Çanakkale boğazı, Sakarya nehri, Kıbrıs semaları ve Anadolumuzun her karış toprağı bugün halen daha bu sevdaya şahitlik etmektedir.

Hele Çanakkale Savaşı ki belki de tarihimiz boyunca şehitlik duygusunun en çok özdeşleştiği savaştır. Bundan 108 yıl önce vatan topraklarımıza göz diken düşmanlar bütün imkânlarıyla boğazımızı sıkmaya gelmişlerdi Çanakkale'ye. Anneler, babalar kınalı kuzularını;"Haydi oğul, ben seni bugün için doğurdum. Damarındaki kanı helal sütle yoğurdum. Haydi oğul, haydi git! Ya gazi ol, ya şehit!" diyerek cepheye gönderdi. Nusret Mayın Gemisi 26 kutlu mayınla, Seyit onbaşı 276 kiloluk top mermisiyle, Yahya Çavuş 57. Alayla ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk nice adsız sansız vatan evladıyla kahramanlaştı.  Bizlere asırlarca hafızalarımızdan silinmeyecek bir destan ve Çanakkale ruhu emanet ettiler. Gazi Mustafa Kemal bu ruhu şöyle ifade ediyor; "Siperler arasıdaki mesafe sekiz metre, yani ölüm muhakkak...Birinci siperdekiler hiçbiri kurtulmamacasına kamilen düşüyor.İkinciler onların yerine geçiyor...Fakat, ne kadar gıpta edilecek bir itidal ve tevekkülle biliyor musunuz?...Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiç ufak bir korku ve endişe göstermiyor,  sarsılmak yok... Okumak bilenlerin elinde Kur'an-ı Kerim cennete gitmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler kelime-i şehadet getirerek yürüyorlar. Emin olunuz ki, Çanakkale Savaşlarını kazanan bu yüksek ruhtur."

Bugün yapmamız gereken Çanakkale ruhunu yaşatmak ve genç nesillere aktarmaktır. Bu da ancak milli ve manevi değerlerimizi yaşayarak, çocuklarımıza öğreterek her alanda mücadele vererek olur. Unutulmamalıdır ki savaş sadece cephede yapılmıyor. Bilimde, teknikte, eğitimde, kültürde kısaca her alanda yapılıyor. Dün Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Sakarya'da karşımıza çıkanların, bu gün ufacık bir karaya kaç donanmayla  sarıldıkları dikkatlerden kaçmamalıdır.

Bizim, şehit oğlunun cenazesinde "on oğlum olsa onunu da askere gönderirim, yeterki vatan sağ olsun" diyen analarımız, şehit oğlunun ardından "oğlumun yarım kalan askerliğini tamamlamak istiyorum" diye dilekçe yazan babalarımız, "ben de büyüyünce babam gibi asker olup şehit olacağım" diyen çocuklarımız olduğu sürece kaç donamayla gelirlerse gelsinler Çanakkale ruhunu yaşayacak ve yaşatacağız.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.03.2023 - Güncelleme: 27.02.2024 11:37 - Görüntülenme: 1609
  Beğen | 16  kişi beğendi