T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İnşaat Teknolojisi Alanı

İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Alan, harita ve kadastro, mimari yapı teknik ressamlığı, statik yapı teknik ressamlığı, ahşap doğrama kaplama, pvc doğrama ve montaj, betonarme demir, kalıp ve çatıcılık, yapı yüzey kaplama, yapı dekorasyon, yapı yalıtım, duvarcılık, restorasyon iç mekan teknik ressamlığı, yapı laboratuarı teknisyenliği ve çelik yapı teknik ressamlığı dallarını içermektedir.

Teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerlemekte; her ülke bu gelişmeleri takip ettiği ve çalıştığı ölçüde dünya sıralamasındaki yerini yukarılara doğru değiştirmektedir. İnşaat sektöründe gelişmiş ülkeler, teknolojideki gelişmeleriyle birlikte dünya ekonomisindeki yerini almakta ve söz sahibi olmaktadırlar. Bizim ülkemizde ise meydana gelen deprem felaketlerinden sonra, inşaatta kullanılan malzemelerin ve bu sektörde yetişmiş sertifikalı elemanların önemi daha iyi anlaşılmıştır.

Temel tasarım bilgileri ve üç boyutlu düşünme yeteneği olan insanlar bu bölümde başarıya ulaşmaktadırlar. Bölümümüzde inşaatın temel malzeme bilgileri (betonarme, çelik ve ahşap) tanıtılmakta; öğrenciler bunların kullanımlarını bilmekte ve kendine özgü yapı tasarımlarını ve uygulamalarını yapmaktadırlar.

İnşaatı sadece konut olarak ele almak yanlış olur. Yaşadığımız ortamlarda karşılaştığımız yollar, köprüler, sanayi yapıları, alt yapılar, şehircilik, çok katlı gökdelenler, tarihi anıtlar birer inşaat konusu olarak karşımıza çıkmakta ve bu alanda yetişmiş sertifikalı iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

İSTİHDAM ALANLARI

İnşaat Teknolojisi Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Devlet Demir Yolları,
2. Devlet Su İsleri,
3. Türkiye Cumhuriyeti Karayolları,
4. Belediyeler,
5. İller Bankası,
6. Bayındırlık hizmetleri,
7. Havayolları,
8. Petrol araştırmaları,
9. Tapu kadastro,
10. Mimarlık büroları,
11. İnşaat mühendisliği büroları,
12. Harita mühendisliği büroları,
13. PVC İmalat ve montaj sektörü,
14. Ahşap doğrama ve kaplamcılık atölyeleri,
15. Beton santralleri,
16. İnşaat laboratuarları,
17. Yapımcı inşaat firmaları vb. yerlerde çalışabilirler

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2012 - Güncelleme: 16.06.2020 08:13 - Görüntülenme: 8357
  Beğen | 88  kişi beğendi