T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI

 

 

 

 

KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI

 

         Okulumuz Kimya Teknolojisi Alanı 2013-2014 öğretim yılında Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde açılmış olup, 2014-2015 Öğretim yılında Lastik Üretimi dalında eğitim vermeye başlamıştır. 2015-2016 Öğretim yılında Anadolu Meslek Proğramında öğrenci almıştır. 2016-2017 Öğretim yılında Kimya Laboratuvarı dalı açılmıştır. 2016-2017 öğretim yılından itibaren hem Lastik Üretimi dalı hem de Kimya Laboratuvarı dalında eğitim vermektedir.

 

   Alanımızda 2 adet laboratuvar ( Temel Kimya Laboratuvarı, Anorganik ve Organik Kimya Laboratuvarı) bulunmaktadır.


TEMEL KİMYA LABORATUVARI                                   ANORGANİK VE ORGANİK KİMYA LABORATUVARI                                                                                

 Alanımızda  bir adet atölye ( Deterjan Üretim Atölyesi) bulunmaktadır. 

 2016-2017 öğretim yılından itibaren deterjan atölyemiz DÖSE bünyesinde temizlik ürünleri üretimi yapmakta, öğrencilerimiz üretimde aktif olarak yer alarak hem bilgi ve becerilerini artırmakta hem de maddi kazanç sağlamaktadır.

   

        ALANIN AMACI

Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir.

        ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Yediğimiz ve içtiğimiz tüm gıda maddelerinde, kullandığımız temizlik malzemelerinde, giysilerimizde, hastalıkların tedavisinde, toprağın veriminin arttırılmasında, taşıtların yakıtlarında, patlayıcılarda ve aklımıza gelen her alanda kimya vardır. Çevremizde canlıların yaşamsal faaliyetlerinde kimyasal olaylar meydana gelmektedir. Sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra rafineri, petrokimya, lastik, plastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil, seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde ve birçok işletmelerin kalite kontrol bölümlerinde kimya alanı çok geniş yer tutmaktadır. 
Laboratuvar ölçeğinde üretilen kimyasalların en ekonomik biçimde tüketime sunulabilmesi için gerekli teknolojilerin oluşturulmasını kapsayan kimya endüstrisi, ülkelerin kalkınmasında çok önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde kimya endüstrisinde, kimya alanını doğrudan kapsayan konularda ve kimyanın ilişkili olduğu alanlarda sürekli olarak araştırma-geliştirme yapılarak yeni ürünler ve bu ürünlerin üretimi için yeni teknolojiler geliştirilmektedir. Bundan dolayı kimya sektörü aynı zamanda bir öncü sektör rolü oynamaktadır. Kısacası, kimya endüstrisi gelişmemiş olan bir ülkenin başka alanlarda da gelişmesi pek olası değildir. Mesleğin gelecekteki çalışma alanı, sürekli gelişen teknolojiye paralel olarak daha da gelişmektedir. 

           ALANIN ALTINDA YER ALAN AÇIK DALLAR
1. KİMYA LABORATUVARI 
Tanımı: Kimya teknisyeninin sahip olduğu; çözelti hazırlama, nitel, nicel, enstrümantal ve biyokimyasal analiz, fiziksel, kimyasal ve kalite kontrol işlemlerini yapma, numune alma, araç gereçlerin bakım ve kontrolünü yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 
Amacı: Kimya Teknolojisi anında kimya teknisyenliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

KİMYA TEKNİSYENİ

Tanımı:

    Her türlü kimyasal hammadde üretim, kalite kontrol ve analizde, araştırma ve geliştirme laboratuarlarında kimya mühendislerinin ve kimyagerlerin denetimi altında çalışan kişidir.


Görevleri:

* Kimya mühendisi veya kimyager denetiminde her türlü kimyasal analizin ön hazırlıklarını yapar.
* Laboratuar uygulamaları için iş organizasyonu yapar.
* Numune alarak numunenin fiziksel kontrollerini yapar.
*Analizlerde kullanmak üzere çözeltiler hazırlar.
*Laboratuarda kendisine verilen numunede nitel, nicel (gravimetrik ve volumetrik), biyokimyasal ve enstrümantal analizler yapar.
* Laboratuar araçlarının bakım ve onarımını yapar, güvenlik önlemlerini alır. (musluk, gaz, elektrik kontrollerini yapar.).
* Kimyasal madde ve malzemelerin kurallara uygun depolanmasını sağlar ve depo kayıt defterini tutar.
*Gözlem ve deney sonuçlarını kaydeder, sonuçları çizelgelere aktarır.


2. LASTİK ÜRETİMİ 
Tanımı: Lastik teknisyeninin sahip olduğu; çözelti hazırlama, ham maddelerin, çelik tellerin, çelik kordlarının ve kord bezlerinin analizlerini yapma, araç lastiği ve çeşitli kauçuk üretim işlemlerini yapma, araca uygun lastik seçme, araç lastiklerinin tamiratı, kalite kontrol ve araştırma-geliştirme işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Kimya teknolojisi alanında lastik teknisyenliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

LASTİK TEKNİSYENİ 
Tanımı :

Lastik teknisyeni; iş sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde, iş organizasyonu yapabilen, lastik ham maddelerini üretime hazırlayabilen, üretim faaliyetlerini kumanda ve kontrol edebilen, pişirme işlemlerini yapabilen, üretilen malın standartlara uygunluğunu kontrol edebilen, çözelti hazırlayabilen ve laboratuvar analizlerini yapabilen nitelikli kişidir. 
Görevleri: 
* İş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak. 
* İş organizasyonu yapmak. 
* Lastik ham maddelerini, reçetelerde belirtilen miktarlarda lastik yapımına hazırlamak. 
* Mikser (Banbury) kullanmak. 
* Lastik hamurunu şekillendirmek. 
*Lastik yarı mamüllerini lastik imal makinelerinde birleştirmek (konfeksiyon) 
* Ham lastiği pişirmek. 
* Lastiğin son kontrolünü yapmak. 
* Lastiği ambara kaldırmak. 
* Laboratuar araç ve gereçlerinin kontrolünü yapmak. 
* Lastik hamuru hammaddelerine uygulanan testleri yapmak. 
* Lastik hamuru, çelik tel ve kord bezine uygulanan testlerini yapmak. 
* Çözelti hazırlamak. 
* Su analizlerini yapmak. 
* Mesleki eğitim faaliyetlerine katılmak. 


 
                   İŞ BULMA İMKÂNLARI 
    Kimya teknisyenleri; gıda, şeker, tekstil, rafineri ve petrokimya, çimento, otomotiv, seramik, cam, metal, gübre, plastik, enerji, madencilik, lastik, boya, deterjan, kozmetik sanayinde çalışabilirler. 
Kimya teknisyenleri ayrıca hastanelerde, medikal firmalarında ve özel klinik laboratuvarlarında da çalışabilmekte ve mesleklerinin faaliyet alanının çok geniş bir sektöre hitap etmesinden dolayı çeşitli işletmelerde de görev yapabilmektedirler. 

     Lastik teknisyenleri; otomotiv sanayinde, taşıt ve uçak lastikleri, çamurluk lastikleri, taşıt iç döşeme lastikleri, lastik ve kauçuk ayakkabı, kayış, hortum gibi her türlü lastik ile plastik mamuller üretimi yapan fabrika veya atölyelerde çalışabilmektedirler. Özellikle otomotiv sanayindeki gelişmeler, ülkemizdeki motorlu taşıt sayısındaki artış, plastik ürünlerinin yaygınlaşması gibi sebeplerle mesleğin çalışma alanları sürekli büyümektedir. 

     Ayrıca İş yerlerinde teknisyen olarak belli bir süre çalışanlar, idari yönden bölüm sorumlusu olabilmektedirler.

            EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI 
  Meslek eğitimi, meslek liselerinin Kimya Teknolojisi alanı adı altında yer alan bölümlerde yapılmaktadır. 

 

   *Kimya Teknolojisi Alanı mezunlarının üniversite tercihinde bulunabilecekleri Teknoloji Fakülteleri                                                 ( M.T.O.K)

6029

KIMYA TEKNOLOJISI

ALANI VE TÜM DALLARI

Enerji Sistemleri Mühendisligi (M.T.O.K.)

MF-4

Imalat Mühendisligi

(M.T.O.K.)

MF-4

Metalurji ve Malzeme Mühendisligi
(M.T.O.K.)

MF-4


 *Kimya Teknolojisi Alanı mezunlarının üniversite sınavında ek puan alacakları lisans programları:

6029

KIMYA TEKNOLOJISI

ALANI VE TÜM DALLARI

Kimya Ögretmenligi

         4 yıllık

MF-3

6029

KIMYA TEKNOLOJISI

ALANI VE TÜM DALLARI

İş Sağlığı ve Güvenligi (YO)

           4 yıllık

YGS-2

 

* Ön lisans programlarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanlarıyla ilişkili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.03.2014 - Güncelleme: 01.07.2021 14:20 - Görüntülenme: 9783
  Beğen | 95  kişi beğendi