T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Metal Teknolojisi Alanı

Çankırı Endüstri Meslek Lisesi Metal Teknolojisi Alanı 1944-1945 eğitim öğretim yılında okulumuzda ilk açılan bölümlerimizdendir. İleri teknolojiye uyum sağlamış olan bölümümüz halen  eğitim ve öğretimini sürdürmektedir.

Metal Teknolojisi Alanı, metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk şekillendirildiği, hafif metal (PVC alüminyum) doğramalarının öğretildiği; oksigaz, elektrik ark, koruyucu gaz ve toz  altı kaynağı ile kaynatıldığı; sert lehim, statik toz boyanın yapıldığı asıl işlemler ve çelik konstrüksiyonun yapıldığı ve bunlara ait temel bilgi ile yeterliliklerin kazanıldığı meslek alanıdır.

Gelişmekte olan ülkemizde sanayinin Metal Teknolojisi alanından mezun olmuş nitelikli ara elemanlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu da mesleki eğitim veren kuruluşların kendilerini yenilemeye zorlamaktadır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

Kaynakçılık
Isıl İşlemciliği
Çelik Yapılandırmacılığı
Metal Doğramacılığı

İş Bulma İmkânları

Meslek elemanlarının çalışma alanları genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Kamu ve özel kuruluşlara ait atölye ve fabrikalarda iş bulma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca bu elemanlardan özellikle kaynakçı ve metal doğramacı, çok sayıda makineye ve büyük sermayeye ihtiyaç duymadan küçük bir yerleşim yerinde bile kendi işletmelerini kurabilirler.

Metal teknolojisi alanı altındaki kaynakçı, sanayide kaynak işlerinin yapıldığı her türlü işletmelerde çalışabilir.
Metal doğramacı kapı, pencere, parmaklık, vitrin, çelik dolap, cephe giydirme işlerinin yapıldığı işletmelerde iş bulabilir.

Çelik yapılandırmacı, çelik çatı, köprü, bina, gemi, uçak, makine gövdesi ve iskeleti ile ilgili işlerin yapıldığı işletmelerde istihdam edilebilir. Isıl işlemci ise çeşitli makine parçalarının farklı ısıl işlemlere tabii tutulması (sertleştirilmesi ve yumuşatılması vb.) ve her türlü sıcak kalıp dövmeciliği işleriyle uğraşan işletmelerde iş bulma imkânlarına sahiptir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2012 - Güncelleme: 16.06.2020 08:12 - Görüntülenme: 8625
  Beğen | 87  kişi beğendi