T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

Mimarlık sanatından soyutlanması mümkün olmayan mobilya sanatının zamanımızdan binlerce yıl önce başladığı buluntularla tespit edilmiştir. İnsanoğlu tarafından önceleri rahat oturmak için ağaçtan ve taştan yapılan mobilyalar diğer sanat dallarında olduğu gibi mimarinin bir iç donatım aracı olarak antik çağdan günümüze kadar evrim geçirmiş her ülkede olduğu gibi aynı ülkenin ayrı sanatkarları arasında da değişlikler yapım tarzları ve modeller ortaya çıkmıştır İhtiyaçların çoğalması yapım alet ve makinelerin icadıyla da mobilya stil ve modellerinin gelişmesi hızlanmış sanatkarlar kendilerine özgü bir estetik beceri ve düşünme kavramlarını mobilyaya aksettirmişlerdir. Günümüzde de yaşadığımız çağın yaşayış tarzı ve sanat üslubunu yansıtmaya devam etmek için okulumuz bünyesinde 1944-1945 Eğitim öğretim yılında alanın temeli atılmıştır. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı işlevsel değerleri ile mekanların kullanışlığı,estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekanların sıcak sevimli ve renkli bir ortam haline gelmesini sağlar.Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik,cam plastik çelik ve metal gibi gereçlerde kullanılmaktadır.Türkiye de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir.Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç bulunmaktadır.

Alan altında bulunan dallardan birini başarı ile tamamlayan öğrenci imalatta kullanacağı makineleri, malzemeleri tanıyabilme, iş resmini çizim araç gereci kullanarak veya bilgisayar ortamında çizebilme, okuyabilme  çizilmiş iş resmini işe dönüştürme, makineleri işe uygun kullanabilme, işe uygun malzeme seçebilme, işe uygun yöntem tespit etme ve uygulayabilme istenileni tasarlayabilme, çizimle ifade edebilme becerilerini kazanır ve uygular.

MEGEP kapsamında Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı altında şu dallar bulunmaktadır;

  1. Ahşap Doğrama Teknolojisi
  2. İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi
  3. Mobilya İskeleti ve Döşemesi
  4. Mobilya Süsleme Sanatları
  5. Mobilya ve İç Mekân Ressamlığı

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı programlarından birini başarı ile bitiren öğrencilerimiz düşük bir sermaye ile kendi işyerlerini açabilirler, fabrikaların veya küçük işletmelerin ilgili atölyelerinde teknisyen olarak, otellerinin veya tatil köylerinin teknik servislerinin onarım ve restorasyon işlerinde teknik eleman olarak çalışma imkanına sahiptirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2012 - Güncelleme: 16.06.2020 08:12 - Görüntülenme: 8491
  Beğen | 93  kişi beğendi