T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

Günümüz yaşamında insanoğlu teknolojinin her türlü kolaylıklarını, faydalarını ve hizmet verici her türlü yönünü,bütün işlerinde kullanmayı amaç edinmiş; daha az zamanda daha fazla iş yaparak yaşamı kolaylaştırmış; rekabet piyasasında etkin üretim yapılmasını ve hizmet edilmesini gerçekleştirmiştir. Bu amaçla yaşamın her dalında kullanılan makineler icat etmiş, bu makinelerin kullanılmasında güç kaynağı olarak değişik enerji şekillerinden faydalanmıştır.

Teknolojik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan makineleri çalıştıran güç kaynaklarında en etkili ve yaygın olarak kullanılan enerji şekli yakıt enerjisidir. İçten yanmalı motorlar olarak adlandırdığımız bu enerji yakıt enerjisini ısı enerjisine, ısı enerjisini de mekanik enerjiye dönüştüren küçüklü büyüklü sistemlerdir. Bu enerji sistemlerinde, kullanmak istediğimiz amaca göre ilave edilen hareket iletme, yönlendirme ve  durdurma sistemleri ile oluşturulan, başta otomotiv dalı olmak üzere tarım makineleri, iş makineleri, ulaşım, taşıma araçlarının yanı sıra, değişik amaçlarda kullanılan farklı sistemler üretilmiş ve insanoğlu ile bütünleşmiştir.

Çok çeşitli sektörlerde bizlere hizmet eden bu makinelerin ve sistemlerinin üretilmesi; bakım, onarım, yenileştirme ve ayarlarının yapılması kalifiye teknik eleman ihtiyacını doğurmuş bu alanda iş ve hizmet yürütülmesini sağlayan bir meslek dalı olarak karşımıza çıkmıştır. Bu meslek dalı Endüstri Meslek Liselerinde teorik ve uygulamalı eğitim öğretimi yapılan Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı mezunu teknisyenler tarafından yürütülmektedir. Okulumuz Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı 1982 yılından açılmış ve hala eğitim öğretime devam etektedir.

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı Alt Dalları

1.Otomotiv Elektromekanik
2.Otomotiv Gövde
3.Otomotiv Boya
4.İş Makineleri
5.Tarım Makineleri

İstihdam Alanları

Motorlu Araçlar Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1.Otomotiv servisleri,
2.Otomotiv bakım ve onarım atölyeleri,
3.Otomotiv fabrikaları,
4.Otomotiv satış noktaları,
5.İş makineleri bakım ve onarım atölyeleri,
6.Ziraat (Tarım) makineleri bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde çalışabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2012 - Güncelleme: 28.10.2020 00:29 - Görüntülenme: 13136
  Beğen | 88  kişi beğendi